backspegel på bil

Kolla i backspegeln

Jag hade skrivit ungefär halvvägs genom det första utkastet av manuset när jag stötte på ett av de bästa skrivtipsen hittills. Det handlade om att lära känna en karaktär mer på djupet. Kanske har du också sett olika varianter av de där listorna där man uppmanas att fylla i en mängd detaljuppgifter om huvudpersonen i boken. Favoritfärg, födelsedag, älsklingsbok, kroppslängd, hårfärg – you name it.

Tanken bakom detta verkar vara att karaktären på något sätt ska uppfattas som verklig om författaren har hittat på alla dessa detaljer och har dem nära till hands för att stoppa in dem i berättelsen.

Som du förstår tycker jag inte att den sortens formulär räcker särskilt långt. Vilken musik jag lyssnar på säger faktiskt inte särskilt mycket om mig som person. I min spellista blandas hiphopartister som Eminem med klassisk pianomusik, dubstep, filmmusik och gamla godingar från 80- och 90-talet.

Den sortens ytliga attribut definierar inte vilka vi är.

Livet före och efter

Så, skrivtipset som jag tyckte var så användbart handlade inte om att göra en sådan lista. I stället var det en skrivövning om att utforska händelser som format karaktären till den hon eller han är i dag. Jag läste tipset för flera år sedan i ett nummer av det amerikanska magasinet The Writer och försöker beskriva det ur minnet.

backspegel på bil illustrerar ett av de bästa skrivtipsen jag råkat på
Vad har karaktären bakom sig? Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Vi har alla händelser i vårt förflutna som varit viktigare än andra. I en del fall rör det sig om så livsomvälvande händelser att de bokstavligen talat delar livet i ett före och ett efter. Att förlora en livskamrat eller ett barn. Att fly ett krig och för alltid lämna sitt hemland. Att diagnosticeras med en livshotande sjukdom. Det kan för all del vara positiva händelser också, som att bli förälder för första gången.

Fundera på om din karaktär har några sådana händelser i sitt förflutna och skriv ner allt som kommer till dig. När jag gjorde den här övningen för en av huvudpersonerna i min roman, samurajen Hiroshi, hittade jag flera intressanta saker. Jag visste att han varit kapten för en provinsherres livvakt och att han hade dödat flera personer tidigare. Alltså måste det ha funnits ett tillfälle som var första gången han dödade en annan person. I vilken situation skedde det? Gjorde han det för att skydda någon annan, var det i nödvärn eller gjorde han det för att han blivit beordrad? Hur reagerade han på det? Och hur ser han på händelsen i efterhand? Jag skrev ner en scen som visade vad som hade skett. Jag använde den inte i manuset, men det hjälpte mig ändå att förstå Hiroshi lite bättre. Vetskapen om vad som hände den där dagen gör att jag har lättare att förstå hur han kommer att reagera i situationer som påminner honom om den.

Hur har händelsen format karaktären? 

kvinna med texten love shouldnt hurt på ryggen skrivtips
Vad har din karaktär med sig i bagaget? Photo by Sydney Sims on Unsplash

Det måste förstås inte handla om liv och död. Ett viktigt minne kan också handla om något som skett över tid och som format personen. Föräldrarnas skilsmässa. Mobbning under uppväxten, eller att ha varit en som mobbade andra. Eller varför inte att ha vuxit upp i en familj som flyttat mellan olika länder? Det är livserfarenheter som bör ha påverkat karaktärens inställning till parförhållanden (Var föräldrarnas skilsmässa uppslitande eller skildes de som vänner?), vänskapsrelationer, hemmet och liknande saker.

Testa gärna att skriva ner den sortens milstolpar och viktiga händelser, både positiva och negativa. Vilka är de fem viktigaste? Börja med den som kittlar din fantasi mest (om ingen av dem lockar har du inte hittat rätt idéer). Utforska i din fantasi hur den gick till och vilka känslor händelsen väckte hos karaktären. Hur ser karaktären på den nu i efterhand? Och – kanske viktigast av allt – hur påverkar erfarenheten karaktärens reaktioner och beslut i dag?

Det jag gillar allra mest med det här sättet att gräva fram djupet i en karaktär är att det snabbt gav mig konkreta idéer att arbeta med. Det blev ett sätt att göra direkta kopplingar mellan karaktärens tidigare upplevelser, eller backstory, och den hon eller han är nu. Det kan till och med öppna upp helt nya spår i historien som ger den ett nytt djup. Jag hoppas att tekniken kan vara till hjälp för dig också!

0 thoughts on “Kolla i backspegeln”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: