För ett par år sedan läste jag ett tips som handlade om att forma fram idén till sin roman. För det finns ju oändligt många saker man skulle kunna skriva om, så hur hittar man sin egen grej? Flera bokbloggare har kallat min roman ”I Sparvens klor” unik, vilket gör mig väldigt glad. Tipset kanske är användbart för andra också, så jag tänkte försöka återge det här.
Jag är övertygad om att en av grundstenarna för att skriva en roman är att skriva om det som fascinerar just dig. Jag vet, det låter som en självklarhet. Själv struntar jag i vilka genrer som säljer bäst just nu eller vad förra årets bästsäljare handlade om. Mitt mål är inte att tillfredsställa marknaden och ge den mer av samma. Jag (och jag tror inte att jag är den enda skrivande personen som känner så) vill skriva de romaner som jag själv vill läsa. Berättelser som resonerar i mig (och förhoppningsvis i andra). Att skriva en bok innebär ju mycket arbete. Okej, det måste inte ta nästan åtta år, som det gjorde för mig. Men ändå: det tar mycket tid. Då gäller det att tycka så bra om berättelsen att en längtar till att få pilla med den, ofta och mycket.
Det där tipset som jag skrev om då? Jo, ett sätt att hitta grunden till vad du vill skriva om är att under en stund skriva ner alla dina idéer, utan att värdera eller döma dem. Det kan vara små frön till en händelse eller uppslag till karaktärer. Det kan vara ämnen/teman/värderingar som känns viktiga för dig, eller problem, frågeställningar eller intressanta dilemman som du grubblar på.
Fundera gärna på vilka genrer du dras till som läsare. Vilka fiktiva karaktärer i böcker eller filmer tycker du särskilt mycket om? (Beskriv med ett par ord vad det är du gillar hos karaktären. Tanken är förstås inte att din berättelse ska handla om andra författares karaktärer, utan det du vill komma åt här är vad en favoritkaraktär representerar för just dig). Vilka berättelser har gjort riktigt starkt intryck på dig? Plita helt enkelt ner allt huller om buller (själv gillar jag vitt papper utan linjer, det känns friare).
Hitta din pirrfaktor
När du är färdig med din brainstorm letar du efter gemensamma nämnare och inslag som återkommer bland anteckningarna. Det finns kanske övernaturliga inslag i flera av dina inspirationskällor. Löper en typ av miljö, tidsperiod eller tema som en röd tråd? Fundera på hur du kan kombinera de element som du är mest intresserad av för att forma fram idén. (Alla frön måste ju inte användas i samma roman. Du kanske har material till flera olika berättelser efter övningen). Jag är till exempel ett fan av den fantastiska serien Firefly, som kombinerar rymdskepp, vilda västern och kinesisk kultur på ett ljuvligt sätt ;-).
Poängen är att man på detta sätt kan upptäcka och sätta fingret på sådant som betyder mycket för en och som väcker ett pirr inom en. För det där pirret behövs om man ska orka arbeta med texten från början till mål, tycker jag i alla fall. Det är när du bygger berättelser med just dina byggstenar som skapelsen blir allra bäst och unik 🙂