Fotot bakom Tsukiko

När jag såg den här bilden visste jag att jag hade hittat den unga kvinnan som skulle bli en av de viktigaste karaktärerna i min historiska roman. Även om bilden är lite suddig tyckte jag att det fanns något i hennes blick, en styrka och stolthet. Det blev fröet som växte till Tsukiko, kurtisanlärlingen som för första gången i sitt liv möter världen utanför nöjesdistriktet.

Den unga kvinnan på fotot var tydligen en geisha, som avbildats i början av dagen med utsläppt hår. Bilden inspirerade mig att skriva scenen i det allra första kapitlet, där Tsukiko på liknande sätt befinner sig på trappan utanför kurtisanhuset. Om några sekunder stormar en herrelös samuraj in på innergården med ett draget svärd i handen och tar henne som gisslan. Berättelsen kan börja 🙂

Här är ett smakprov på hurdan Tsukiko är (utdrag från I Sparvens klor, del ett):

Hon drog med armarna i snöret och skrapade det upp och ner längs trädets bark, alltmer frenetiskt. Ingen skulle binda fast henne och lämna henne i skogen för att svälta ihjäl eller bli dödad av vilda djur. När hon kom loss skulle hon se till att han blev straffad för hur han behandlade henne. Rejält straffad.

gammalt svartvitt foto på ung japansk kvinna
Bilden som blev inspiration till huvudpersonen Tsukiko i I Sparvens klor.

 

 

0 thoughts on “Fotot bakom Tsukiko”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: