boken "Att skriva"

Stephen Kings bästa tips

Tycka vad man vill om Kings böcker, men sälja böcker kan han. Och vem vill inte veta hur en bästsäljande författare som Stephen King gör? Vilka är hemligheterna bakom hans framgångar?

”Att skriva” ger en god inblick i Kings författarliv. Det är skrivet med en stor portion självdistans och humor, vilket gör boken lättläst och enkel att ta till sig. Den är indelad i tre delar: en självbiografisk del om den något krokiga vägen till Kings författarskap, vilket följs av en genomgång av författarens ”verktygslåda”. Här ges flera exempel på redigering av text från Kings egna böcker. Författaren ger en genomgång av grammatikens grundregler (väldigt grundläggande) och styckeindelningens betydelse. Han förklarar också varför man bör undvika passiva verb, vikten av att stryka alla onödiga ord och mer därtill.

Så gjorde ”kungen”

Boken avslutas med en beskrivning av Kings arbetssätt, med många intressanta exempel på hur hans egna böcker blivit till och hur han har fått inspirationen till dem. Själv hade jag mest utbyte av den här sista delen och den första. Allra sist finns en litteraturlista med tips på böcker som har berikat King på olika sätt, så om man vill skriva som Stephen King kanske man kan börja med att beta av den här samlingen böcker.

Det bästa med ”Att skriva” är att den är fylld av massor av tydliga exempel. Inget är tillkrånglat eller högtravande. Nackdelen med bokens upplägg är att det inte går att slå upp specifika saker i den, utan allt är inbakat i texten.

Att skriva, Stephen King, Bra Böcker, ISBN 10: 91-7002-571-1; ISBN 13: 978-91-7002-571-6, 256 sidor (år 2017 gavs en nyöversättning ut på svenska. Jag vet inte om innehållet i den skiljer sig från denna utgåva).

boken "Att skriva"
”Att skriva” av Stephen King är så poppis att den kommit i en nyare upplaga efter denna
0 thoughts on “Stephen Kings bästa tips”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: