Shike-böckerna

Läst: Shike

Shike är en av ytterst få romaner som jag har läst flera gånger. Det var när jag läste Shike i yngre tonåren som jag fick upp ögonen för Japans fascinerande kultur och historia. Sedan dess har boken haft en speciell plats i mitt hjärta.

Vad handlar boken om?

Romanen handlar om krigarmunken, eller ninjan, Jebu och adelskvinnan Taniko. De blir förälskade som unga, men Tanikos allt högre sociala status och Jebus lojalitet mot ninjaorden gör det omöjligt för dem att få mer än korta perioder av lycka tillsammans. De blir indragna i inbördeskriget mellan de båda mäktigaste klanerna i landet, där de tvingas stå på varsin sida. Läsaren får också följa med till Kublai Khans mongoliska rike.

Romanen är inspirerad av viktiga historiska händelser, men pressar ihop tidsrymden för att allt ska kunna ske under huvudpersonernas livstid. Genpeikriget ägde rum 1180–85, medan mongolernas två försök att invadera de japanska öarna gjordes först hundra år senare.

Romanen är uppdelad i två böcker, Drakarnas tid och Stormen och svärdet.

Det bästa:

Jag tycker framför allt om Jebu. Han har en avslappnad inställning till sig själv och kan se på både sig själv och annat med en dos avväpnande humor. Med sitt märkliga utseende, med rött hår och grå ögon, som han ärvt efter sin mongoliske far, har han alltid varit udda. Jag minns honom som en stabil man, ytterst lojal och förstås en skicklig krigare. Och ja, jag blev lite kär i honom.

Även den skärpta och starka Taniko är en intressant och välskildrad karaktär, som utvecklas genom boken och de prövningar hon går genom. Till skillnad från en del andra böcker som jag läst hålls mitt intresse för Taniko och Jebu uppe hela vägen från deras ungdoms huvudlösa förälskelse genom flera årtionden tills de åldrats. Den personliga utvecklingen som de går genom gör att de förblir intressanta.

Det mindre bra:

Det skulle möjligtvis vara att språket inte är av det slag som suger andan ur en. Men det är funktionellt och välskrivet.

Omdöme:

Rekommenderas för dig som uppskattar en episk berättelse om livslång kärlek, lojal vänskap, intriger, bataljer samt som vill sugas in i historia och kultur, inte bara i Japan utan också Kina och Mongoliet. Om romanen gapar över mycket? Jajamän. Och när jag hade läst sista sidan ville jag börja om, för att få komma tillbaka till Jebu, Taniko och deras värld.

Betyg:

10/10

Övrigt:

Utgiven år 1981, finns i flera utgåvor på svenska. Romanen är uppdelad i två böcker, Drakarnas tid och Stormen och svärdet (engelsk titel: Shike Time of the Dragons, and Last of the Zinja)

Shike-böckerna
Nötta, välbläddrade exemplar av Shike-böckerna av Robert Shea (långlån från min mamma – drygt 20 år nu…)
0 thoughts on “Läst: Shike”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: