boken shinju och samurajsvärd på gräsmatta

Läst: Shinju – Laura Joh Rowland

Vad handlar boken om?

Enkelt uttryckt är Shinju en deckare som utspelar sig i 1600-talets Japan. Läsaren följer Sano Ichiro, en ung samuraj som just blivit befordrad till yoriki (ungefär: poliskommissarie) i Tokyo (som då hette Edo). Ichiro är ovan vid sitt nya ämbete och skulle hellre fortsätta sitt tidigare arbete som lärare, men eftersom hans far har dragit i trådar och ordnat en statusfylld position åt honom har han inget val.

Ichiro börjar utreda två dödsfall där en ung adelskvinna och en man från de lägre samhällsklasserna har drunknat. Alla andra avskriver dödsfallen som ett kärlekssjälvmord (ett shinju på japanska, därav bokens titel). Men Ichiro blir snabbt övertygad om att det ligger mer bakom dödsfallen än vad andra tycks se. I en värld där lojalitet och lydnad mot överordnade värderas över allt annat får Ichiro mer och mer problem när han börjar gå sin egen väg. 

Det bästa:

Jag gillar verkligen hur Laura Joh Rowland blåser liv i Edo i slutet av 1600-talet (en tidsepok som jag själv är fascinerad av). Handlingen tar en hel del oväntade vändningar. Jag läser väldigt sällan deckare, men blev intresserad just för att den utspelar sig i den här tiden och på den platsen.

boken shinju och samurajsvärd på gräsmatta
Mycket Japan á la 1600-talet i Shinju av Laura Joh Rowland.

Huvudpersonen är sympatisk, även om han fattar beslut som sätter honom själv och andra i fara. Det är nog det jag tycker allra mest om med boken: insatserna höjs verkligen hela tiden. Spänningen kommer snarare av att jag måste få veta hur Ichiro ska komma ur sina svårigheter, för händelseutvecklingen får verkligen konsekvenser för honom själv personligen. För mig kommer lösningen på utredningen i andra hand. 

Det mindre bra:

Romanen är skriven på ett sätt som ger en viss distans mellan huvudpersonen och läsaren. Jag kände att boken hade kunnat göra ett ännu större känslomässigt intryck på mig om den distansen hade varit mindre. Det här handlar förstås om tycke och smak. Kanske är jag påverkad av senare tiders YA-romaner med unga vuxna som målgrupp. Jag uppfattar att de ofta är skrivna i en stil som låter mig som läsare ”bli” huvudkaraktären och uppleva världen genom hans eller hennes sinnen på ett sätt som kanske inte var lika vanligt på 1990-talet när Shinju skrevs. Men bortsett från den narrativa distansen gillade jag romanen mycket och läste ut den på kort tid. 

Omdöme:

Jag rekommenderar boken till dem som är nyfikna på östasiatisk historia och kultur, för tiden och miljön genomsyrar hela boken. Den som gillar deckare och tycker att det kan vara kul med något som bryter av mot standardmall 1A för deckare kan också gilla den. Jag kommer antagligen läsa fler böcker i serien, särskilt för att Sano Ichiro inte är den typiske ”deckaren”. Han är en karaktär jag vill lära känna närmare. 

Betyg:

7/10

Övrigt: 

Såvitt jag vet finns serien om Sano Ichiro inte översatt till svenska. Jag läste boken på engelska. ISBN: 978-1-84529-904-0. 

0 thoughts on “Läst: Shinju – Laura Joh Rowland”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: