Boktips för dig som gillar romaner i historisk miljö: ”Främlingen” av Diana Gabaldon. Tidsresa kombinerat med drama i historisk miljö – kan det bli bättre? Personligen gillar jag konceptet starkt.
Vad handlar boken om?
Engelskan Claire Randall gör en ofrivillig tidsresa från krigsslutets 1945 till skotska höglandet tvåhundra år tidigare. Själva tidsresan orsakar grundproblemet som berättelsen kretsar kring: Claire är som en akvariefisk som släppts ut i vilda havet och hon hör inte hemma i det konfliktfyllda 1700-talet bland skotska klanherrar och deras frihetskamp mot de brittiska soldaterna.
Det bästa:
Jag älskar att Diana Gabaldon utnyttjar problemen som den oförklarliga tidsresan ger upphov till. Det är inte bara en gimmick för att få en spännande start på berättelsen, utan ett livsomvälvande problem för Claire.
Claire inte är ett offer. Hon har skinn på näsan, är intelligent och kompentent.
Den unge Jamie, som Claire tämligen omgående blir förälskad i, tecknas av författaren som en trovärdig karaktär. Lätt att bli småkär i. Han har stark moral, är modig, rätt klok, passionerad, kärleksfull och beredd att offra sig själv för att rädda andra. Här finns också kapten Randall, som blir en intressant fiende till dem båda.
Just motståndaren är en pusselbit som jag tycker får den här kärleksromanen att stå ut. Gabaldon drar verkligen frågan ”Vad är det värsta som skulle kunna drabba den här karaktären?” till sin spets. En hjälte som Jamie – fysiskt stark, envis, stolt och mer eller mindre Guds gåva till kvinnorna – skulle hellre dö än att ge efter för kapten Randall. Det förstår Randall också. Kampen mellan Jamie och Randall är psykologiskt intressant, kraftfull, trovärdig och mångbottnad.
Det mindre bra:
Jag tycker att det blir för många situationer där Claire måste räddas av Jamie. Men jag kan acceptera det, eftersom Claire också visar att hon är lika modig och stark som de skotska klanmännen.
Sedan finns det förstås vissa aspekter som jag har en aning svårt att tro på, till exempel att människor på 1700-talet inte skulle reagera mer på det avvikande språket och beteendet hos en person från 1900-talet. Det känns inte heller trovärdigt att kapten Randall skulle vara så lik Claires 1900-talsmake Frank Randall att hon knappt ser skillnad på dem. Visst, de är släkt, men inte ens syskon är ju så lika. Men vad vet jag, det kanske visar sig i någon bok längre fram i serien att de båda männen är enäggstvillingar. I så fall kan jag tro på likheten i utseendet. Och det är ju en roman, inte en dokumentär, så jag slätar ut rynkorna på näsan och läser vidare.
Efter romanens klimax tappar berättelsen fart. Slutet hade gärna kunnat få vara rappare.
Berättarteknik:
Romanen berättas enbart ur Claires perspektiv. Jag tror att en del scener i bokens senare del hade blivit starkare om vi fick vara inne i Jamies huvud; ett grepp som tv-serien använde, och se vilka scener det blev!
Omdöme:
Romanen är en tegelsten, men jag sträckläste den. Jag hade sett första säsongen av tv-serien först, så jag hade redan en relation till berättelsen och karaktärerna. Boken gav mersmak och jag fortsatte direkt med nästa bok i serien. Efter det har jag inte läst fler. Jag blev nog lite mätt på konceptet.
Jag rekommenderar den till alla som uppskattar en händelserik berättelse och romantisk kärlek mellan drivna karaktärer som skulle göra vad som helst för varandra.
Jag läste förresten i en författarintervju att Diana Gabaldon beskrev sin bok på olika sätt beroende på vem som frågade. Är det en minnesvärd kärlekshistoria? Japp. Är det historisk skönlitteratur med inslag av frihetskamp och dåtida politiska intriger? Jajamän, och jag lärde mig en del nytt om Skottland och återupptäckte den fascination som jag kände när jag semestrade där i yngre tonåren (ett halvt liv sedan, minst!). Är det fantasy då? Jo, med lite god vilja – tidsresan och dess konsekvenser löper som en röd tråd genom romanen. Med andra ord: det här är en roman med många delar att bli förförd av.
Betyg:
8/10
Övrigt:
Utgivningsår originalspråk 1991, finns i flera utgåvor på svenska (i skrivande stund säljs boken bland annat av Bokus). Främlingen är den första boken i Outlander-serien som hittills består av åtta böcker. Starz har gjort en tv-serie, hittills baserad på de två första böckerna i serien.
Photo by Julien Laurent on Unsplash