Hur skriver man början, mitten och slutet?

En del skribenter har svårt för att komma igång och sätta de första orden på pränt. Andra kör fast efter några kapitel. En tredje kategori kan skriva sig genom både början och mitten, men misslyckas med att knyta ihop alla trådar på ett tillfredsställande sätt. Du vet nog vilken kategori du själv tillhör…

Jag tycker att den här boken fyller ett tomrum. Många andra handböcker går genom grundläggande tekniker och lär ut hantverket att skriva god prosa, men det är inte många som erbjuder hjälp när det gäller hur man skriver sig från första till sista sidan.

Kress beskriver hur man fångar in läsaren redan på första sidan, vilka alternativ man har när man skriver den andra scenen, konsten att hålla sig på banan efter de första kapitlen, hur man visar karaktärsutveckling i bokens mittdel och vad som krävs för att ett slut ska tillfredsställa läsaren och få henne att komma tillbaka efter mer. Hon ger många övningar och exempel.

Den här boken är en god hjälp för den som har koll på de grundläggande bitarna, men som har svårigheter med att få ihop ett helt manuskript som känns som en fungerande helhet.

(Vilken del av berättelsen som jag själv tycker är svårast? Mitten. När jag skriver har jag en början som kickar igång allt och som, om den är bra, fungerar som en motor som driver allt framåt åtminstone hundra sidor. Jag har också en tydlig idé om vart allt ska sluta. Men att skriva mitten i det första utkastet av texten kan kännas som att irra runt utan karta. När mittpartiet väl ligger på plats är allt upplagt för finalen, som jag har haft tid att vrida och vända på många gånger om under processens gång. Till slut har jag hittat ett klimax som gör att berättelsen kan sluta på ett sätt som är både logiskt och förhoppningsvis oväntat på samma gång. Då är det riktigt roligt att få skriva det!)

IMG_5118Beginnings, middles & ends, Nancy Kress, Writer´s Digest Books, ISBN 978-0-89879-905-7, 149 sidor. (Senare utgåvor har andra ISBN-nummer, finns även som E-bok. I skrivande stund säljs den hos Bokus)

0 thoughts on “Hur skriver man början, mitten och slutet?”

Lämna gärna en kommentar

%d bloggare gillar detta: